Skip to content
Skip to service links: contact, tools, help, the group
Skip to search
Skip to main navigation
Skip to sub navigation
Skip to Footer with links to masthead, print, email a friend and disclaimer
 

Expedieri de bunuri cu sau care conţin Baterii de Litiu

Începând cu data de 1 Aprilie 2016, Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), a emis restricții drastice pentru transportul Bateriilor cu Litium ce sunt transportate fără echipament, (UN3480/PI965).
O gama larga de produse electronice cu baterii cu litiu sunt influentate de noile reglementari, fie ca ele sunt reincarcabile (Lithium Ion) sau nereincarcabile (Lithium Metal). Reglementarile se aplica in urmatoarele cazuri:
  • Bateriile cu litiu sunt ambulate si transportate ca produse individuale. Exemplu: Baterii si Baterii externe
  • Bateriile cu litiu sunt ambulate separate si transportate impreuna cu un echipament, in acelasi ambalaj. De exemplu: un telefon mobil cu o baterie reincarcabila cu litiu
  • Bateriile cu litiu sunt instalate intr-un echipament si ambulate in aceeasi cutie. De exemplu: o tablet cu o baterie integrata cu litiu, care nu poate fi inlocuita sau eliminata de catre utilizator.
Din cauza preocuparilor privind securitatea in industria aviatica, reglementarile IATA privind transportul bateriilor cu litiu s-au inasprit, iar companiile aeriene sunt obligate sa aplice cu rigurozitate aceste reglementari.
Va rugam sa aveti in vedere ca securitatea transportului aerian al unor astfel de bunuri si respectarea deplina a reglementarilor IATA reprezinta responsabilitatea expeditorului. IATA a instituit un ghid pentru expeditori pentru intelegerea si facilitarea aplicarii acestor reglementari.

Orice persoana sau companie cu calitatea de expeditor al unui transport prin DHL Express este responsabil pentru aplicarea si respectarea integrala a reglementarilor IATA. Responsabilitatea se aplica si in cazul in care expedierea cu continut de baterii cu litiu NU apartine sau nu a fost produsa de catre persoana sau compania de pe documentul de transport.
Pentru a evita orice consecinte, va rugam sa anuntati DHL Express de intentia de a trimite orice expediere cu continut baterii cu litiu. Exhipa de experti va fi incantata sa va ofere suportul de care aveti nevoie pentru respectarea reglementarilor IATA privind transportul bunurilor periculoase.
Urmare a deciziei IATA/ICAO de a interzice transportul bateriilor cu litiu metal în avioanele de pasageri începând cu Ianuarie 2015, DHL Express este de asemenea în imposibilitatea de a accepta la transport aceste baterii în rețeaua sa. Această decizie se referă la bateriile litium metal secțiunea II PI-968 transportate “loose”, în timp ce bateriile litium metal împreună cu echipament (PI-969) sau conținute în echipament (PI-970) sunt acceptate în continuare la transport. Reglementările referitoare la bateriile Litium Ion rămân neschimbate.

Pentru PI-967 și PI-970 este cerut ca expediereasă conțină maxim 2 pachete (fiecare conținând maxim 4 celule sau 2 baterii conținute în echipamente).

În cazul în care expedierea depășește 2 pachete, se aplică eticheta de manipulare a bateriei cu litiu (precum și cerințele subsecvente).

Această limitare la 2 pachete per lot intră în vigoare numai din data de 1 ianuarie 2017, întrucât este prevăzuta o perioadă de tranziție de 12 luni, insa, transportatorilor li se recomandă punerea în aplicare cât mai curând posibil.

Ca urmare a modificărilor ICAO/IATA, ce intră în vigoare de la 1 Aprilie 2016, PI-965 este interzis în avioanele de pasageri. Din aceste motive, putem oferi servicii limitate doar către anumite destinații. PI-965 Secțiunea II are nevoie de aprobări specifice, Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul DHL local. Bateriile litium ion ambalate cu echipament (PI-966) sau ambalate în interiorul echipamentului (PI-967) sunt acceptate la transport pe conturile aprobate.

Important!

 Bateriile de litiu cunoscute sau suspectate ca fiind defecte sau deteriorate prezintă un înalt grad de risc pentru personal şi proprietăţi, şi nu sunt premise la transport cu avionul sub nici o formă.
 Când se cunoaşte sau se suspectează că o baterie cu litiu este defectă sau deteriorată în conţinutul unui laptop, telefon mobil sau alt aparat, bateria trebuie îndepartată înainte ca DHL să accepte expedierea.